Fleurige flamingo’s zuiveren de lucht…

Het najaar is een goede periode om het interieur een nieuwe impuls te geven met vrolijke kamerplanten. Denk daarbij aan planten die ook zorgen voor een gezond binnenklimaat. Neem de anthurium, ook wel flamingoplant genoemd. Uit onderzoek door Wageningen University & Research blijkt dat deze kamerplant uitstekende luchtzuiverende eigenschappen heeft. Daarnaast zit de flamingoplant vol met fleurige, hartvormige bloemen.

Luchtzuiverend

Via het groene blad nemen de flamingoplanten schadelijke stoffen op uit de lucht. Deze worden in de plant en het wortelgestel opgeslagen en afgebroken. WUR heeft in een laboratoriumsetting gemeten dat de anthurium meer dan 50% van schadelijke stoffen binnen 24 uur uit de lucht filtert. Na drie dagen is dat bijna 100%. Daarbij geldt wel: hoe meer planten (of hoe groter de plant), hoe sterker het effect. Daarnaast verbeteren flamingoplanten de relatieve luchtvochtigheid zodat je minder snel last hebt van een te droog binnenklimaat. In een gezond interieur heb je minder snel last van bijvoorbeeld hoofdpijn, droge ogen, en futloosheid.

 

Gegroepeerd

Op tafel, hangend, in de badkamer, keuken of op kantoor… Zodra er een plek met daglicht is, is er altijd ruimte voor anthuriums. Je kunt er voor kiezen om de planten op verschillende plekken, verspreid over de ruimte, neer te zetten. Een extra groene sfeer maak je echter met een ‘junglehoek’. Zet daarom eens planten in een groepje bij elkaar. Kies voor verschillende sierpotten en wissel grote en kleine flamingoplanten in verschillende ton-sur-tonkleuren met elkaar af. Zo creëer je een speels effect. Je kunt anthuriums natuurlijk ook combineren met groene bladplanten. De hartvormige bloemen zorgen daarbij voor kleur en vallen extra op.

 

Vrolijk gezicht

Flamingoplanten geven een vrolijke touch aan het interieur en zorgen voor positieve energie. Extra vrolijk wordt het wanneer je kiest voor opvallende sierpotten, bijvoorbeeld in de vorm van een gezicht. De bladeren en bloemen van de anthurium vormen dan het ‘kapsel’. Dat is letterlijk een vrolijk gezicht...! Minstens zo leuk zijn potten op poten. Zo varieer je niet alleen met hoogte; je creëert ook een luchtig effect. Heel bijzonder zijn anthuriums op hydroponie. De potgrond is van de wortelkluit verwijderd en de plant staat met zijn kale wortels in het water.


Weetjes

- Het is onduidelijk waar de volksnaam flamingoplant vandaan komt. De meest voor de hand liggende verklaring is het uiterlijk van de plant: de bloemen zitten op langgerekte, bladloze stelen. Met een beetje fantasie lijken die wel wat op het bovenlichaam en de poten van een flamingovogel. 
- De hartvormige bloemen van de flamingoplant zijn eigenlijk schutbladeren. De echte bloemen zijn minuscuul en bevinden zich op het kolfje dat eruit steekt.

Verzorgingstips

Flamingoplanten kunnen met gemak maandenlang bloeien. Daarna houden ze een korte pauze, maar na een tijdje maken ze opnieuw bloemknoppen aan. Met een paar eenvoudige tips geniet je optimaal van de kamerplant.
- Standplaats: De flamingoplant zet je altijd op een plekje met daglicht, maar het liefst uit de zon. In de herfst en winter verdraagt de plant ook volle zon (die dan minder krachtig is dan in de lente en zomer). Als het blad geel wordt, dan krijgt de anthurium waarschijnlijk te veel zonlicht. Maakt de anthurium nieuwe bloemen aan, maar blijft de kleur wat groenig? Dan krijgt je anthurium te weinig daglicht, zet de plant op een iets lichter plekje. 
- Watergeven: Geef de flamingoplant regelmatig water. In de herfst en winter volstaat vaak één gietbeurt per week. Zorg overigens wel dat de wortels niet in het water blijven staan. Heeft het blad van de anthurium bruine randen? Dat betekent waarschijnlijk een watertekort óf een overvloed. Steek je vinger in de potgrond om te bepalen of je meer of juist minder water moet geven. 
- Voeding: Flamingoplanten doen het het best als je eens per maand een scheutje plantenvoeding toevoegt aan het gietwater. De plant blijft gezond en sterk en produceert continu nieuwe bloemen.

Kijk voor meer info over luchtzuiverende flamingoplanten op www.breatheandbloom.info of volg @anthuriuminfo op Instagram.

Fotocredit: breatheandbloom.info

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...